RealTime Activity rendszer
RealTime Activity rendszer

Állatmonitoring | 2024. január 12.

BouMatic RealTime Activity állatmonitoring rendszer

Az állatok viselkedését (aktivitás, evés, kérődzés, mozgás, pihenés) folyamatosan figyelő rendszernek köszönhetően bármikor valós idejű egészségügyi pillanatképet kap a teheneiről.

Napi rutin és viselkedés

A tehenek napi rutin szerint élik meg életüket. Evés, ivás, kérődzés, mozgás, néhány társas interakció... Napi tevékenységük (és viselkedésük) alig változik. A jól szabályozott élet ideális a tehenek számára, és minden átlagos, szokatlan események nélküli nap a legjobb garancia a teljesítményre.

Megfelelő minőségű és mennyiségű, a nap 21 órájában elérhető takarmány. Egy tehén naponta 9-14 alkalommal eszik, és napi 3-5 órát tölt evéssel az etetőasztalnál. A takarmányadagnak kiegyensúlyozottnak, ízletesnek és mindig elérhetőnek kell lennie.

Kiváló minőségű és bő mennyiségű ivóvíz. A tehenek naponta kb. félórát töltenek ivással. Alapkövetelmény, hogy a víz legyen tiszta, mert a tehenek igen érzékenyek a vízben lévő szennyeződésekre. Szintén kiemelt fontosságú, hogy az állatok mindig jussanak friss ivóvízhez, ami az itatók megfelelő kiválasztásával és elhelyezésével könnyen megoldható.

Friss levegő. A folyamatos légcsere biztosítása minden évszakban alapkövetelmény. A nyáron fellépő hőstressznek jelentős fiziológiai és viselkedési hatásai vannak: immundepresszió, csökkent étvágy, tejvesztés stb. Ma már rendelkezésre állnak nagy teljesítményű ventilátorok, amelyekkel jelentősen mérsékelhető a hőstressz negatív hatása.

Kényelmes pihenőhely. Egy tehén napi 12-14 órát tölt fekve. Az állatok számára megfelelő kényelmet biztosító – leginkább pihenőboxos – fekvőhely tisztántartása és a higiénia rendkívül fontos, továbbá a felkelés és a lefekvés gyakran ismétlődő mozdulatok: a felületeket szárazon és csúszásmentesen kell tartani.

Megfelelő hely a közlekedéshez. A tehenek napi 2-3 órát töltenek mozgással. Alapkövetelmény a közlekedőutak csúszásmentesítése, hogy az állatok félelem és a sérülés veszélye nélkül tudjanak mozogni.

Mesterséges világítás. A teheneknek körülbelül 150-200 lux fényre van szükségük a napi 16 órás megvilágításhoz. A korszerű LED-es világítótestek nemcsak energiatakarékosak, hanem képesek „szimulálni” a napkeltét és naplementét.

Ezeket az alapvető szükségleteket kell kielégíteni, hogy megteremtsük az állatok számára optimális életfeltételeket. Minden változás a napi rutinban a viselkedésen mutatkozik meg. Ez stressz vagy egészségi problémák esetén igaz. Ha egy tehén a megszokottnál több időt tölt fekve, akkor annak oka lehet alakuló sántaság. Ha egy másik a megszokottnál kevesebbet eszik, annak lehetséges oka a tőgygyulladás, vagy ketózis.

A napi rutin valós idejű nyomon követése

A BouMatic RealTime Activity rendszer segítségével szemmel tarthatja az egész állományt. A rendszer valós időben figyeli az állatok napi rutinját, és képes felhívni a figyelmet a viselkedésbeli eltérésekre.

A rendszer elemei
A RealTime Activity rendszer legfontosabb elemei

A rendszer „adatszolgáltatója” az állatok nyakára pánttal rögzített érzékelő, amely valós időben továbbítja az adatokat az adatfeldolgozónak. Igen nagy mennyiségű adatról van szó, amelyet „nyers” formájukban szinte lehetetlen értelmezni. Éppen ezért van szükség az adatok kategorizálására (kérődzés, ivarzás, állás, mozgás, evés stb.), kiértékelésére és összesítésére, vagyis az ember által könnyen érthető információvá alakítására. Ezen a téren a BouMatic kiemelkedően jó, felhasználóbarát megoldást fejlesztett ki. A rendszer könnyen áttekinthető, átfogó statisztikai összegzést nyújt az állományról (vagy annak egy csoportjáról, ill. az egyes állatokról). És mivel bármilyen, a megszokottól eltérést eredményező esemény hatással van a mutatók értékeinek alakulására, a rendszer azonnal jelzést generál a felhasználó felé.

A valós idejű adatgyűjtés és kiértékelés lehetővé teszi a folyamatos megfigyelést és nyomon követést. Az adott napon történt adatfelvétel segít azonosítani, milyen állapotban van a tehén az előző napokhoz képest. Minden lényeges változás az állat viselkedésében egészségi probléma vagy ivarzó állat jele. Ez kiemelten fontos az ellés közeli állatok megfigyelésekor: a rendszer riasztást generál, ha egy tehén ivarzik, vagy ha anomáliát észlel az evési és kérődzési szokásaiban.

A rendszer felhasználói felülete
A RealTime Activity rendszer felhasználói felülete

Egy adott állat esetében a napi adatok kiértékelésekor a rendszer nemcsak az egyed előző napokon rögzített adatokat, hanem az állományról, illetve a csoportól összegyűjtött és összesített adatokat is felhasználja. Így például nyári meleg napokon minden tehén kevesebbet eszik és többet iszik. Az egyedenkénti adatok alapján a rendszernek riasztást kellene generálnia az állomány minden tagjára. De mivel egy tehén esetében sem mutatható ki lényeges eltérés az állomány egészére vonatkozó átlaghoz képest, így a rendszer nem jelez rendellenességet.

Gyakorlati előnyök

További információkért vegye fel velünk a kapcsolatot. Munkatársaink készségesen segítenek a legkedvezőbb megoldás kiválasztásában és elképzelései megvalósításában.

Vissza a Szakmai sarokra