GEMINI fejőrobot az istállóban
GEMINI fejőrobot az istállóban

Fejőrobotok | 2023. november 10.

BouMatic GEMINI – a fejőrobotok új dimenziója

Az amerikai BouMatic cég mindig is előnyben részesítette a hátsó lábak között történő fejést, maradéktalanul kihasználva a módszer minden előnyét. Ezt a koncepciót valósította meg a GEMINI fejőrobotoknál is, és ezzel forradalmian új dimenziót nyitott a robotos fejés terén.

Ami azonnal felismerhetővé teszi a GEMINI fejőrobotokat, az az ún. "konténeres" felépítés: az egy vagy két fejőállás és a mögötte elhelyezett kezelő helyiség teljesen integrált, autonóm, kompakt, megbízható és könnyen kezelhető fejéstechnológiai rendszert alkot.

Az egy és két állásos Gemini fejőrobot
Az egy és két állásos Gemini fejőrobot

Kompakt kialakításának köszönhetően a GEMINI elhelyezése nagyon kevés építészeti, illetve átalakítási munkával jár, szinte bármilyen – régi vagy új – istállókonfigurációba beilleszthető. A megfelelő hely kiválasztása és a robot elhelyezése után rá kell kötni a szükséges vezetékeket (tej-, villany-, internet- …) és rövid tesztelés után a GEMINI máris működőképes. Megfelelő előkészületek után a Plug&Play telepítés és üzembe helyezés általában 1 nap alatt végrehajtható.

A GEMINI beemelése az istállóba
A GEMINI beemelése az istállóba

A tejkinyerést illetően a GEMINI hibátlan fejési rutint valósít meg. A tőgyelőkészítés külön kehellyel megoldott, a hatékony tejkinyerést pedig olyan műszaki eszközök biztosítják (fejőkelyhek, HiFlo Evolution pulzátor, Magnum fejőgumi stb.), amelyek a hagyományos rendszerekben már bizonyították kiváló alkalmasságukat.

Gemini kezelőtere belülről
Funkcionális egységek elhelyezése a kezelőtérben

A kifejezetten robotos fejésre kifejlesztett műszaki megoldások (vákuumrendszer, rozsdamentes acélból készült robotkar, hidraulika rendszer stb.) közös jellemzője a hosszú távú, megbízható működés és az alacsony karbantartási igény. (A hidraulika többek között lehetővé teszi a robotkar lehető legprecízebb mozgatását.). Ezen túlmenően:

Gemini fejőrobot érintőképernyője
A GEMINI „tanító” képernyője

A BouMatic GEMINI felszerelése fejleszthető, szoftvere egyszerűen frissíthető. Hosszú távú használatra készül, nem kell néhány évente leselejtezni és újat telepíteni a helyére. (A robotos fejésben a technológiai fejlődés exponenciálisan felgyorsult, az előregondolkodó tejtermelő könnyedén követheti a meglévő robot legújabb innovációit, és maga dönti el, hogy kívánja-e igénybe venni azokat. Az iparban ez nem megszokott, de meglehetősen előnyös megoldás.)

Teljesítmény

Az egy fejőállásos GEMINI esetében – a fejőálláshoz tartozó két kijárati kapu révén – a lehető legegyszerűbb módon megoldott az állatok fejés utáni kiválogatása. Fejési teljesítménye napi max. 2 500 kg tej (ajánlott tehénlétszám 60-65 tehén/robot).

A két fejőállásos GEMINI legjellemzőbb sajátossága, hogy egy robotkarral egyszerre két tehén is fejhető. Amíg az egyik fejőállásban zajlik a tehén fejése, addig a robotkar elvégzi a másik állásba beállt tehénen a tőgyelőkészítést. Fejési teljesítménye napi max. 4 000 kg tej (ajánlott tehénlétszám 100-120 tehén/robot).

Gemini fejőrobot munka közben
Amíg az egyik fejőállásban zajlik a fejés, a másikban történik a tőgyelőkészítés
Menedzsment

A GEMINI OneView szoftver képezi azt az igen fejlett interfészt, amely lehetővé teszi a kétirányú ember-gép kommunikációt, biztosítja a valós idejű rendszer-felügyeletet, valamint az információk kiértékelését. A GEMINI széles érintőképernyője az adat- és információközlés elsődleges, de nem egyetlen eszköze. A kommunikáció a fejőrobot érintőképernyőjén, ill. asztali számítógépen, tableten vagy okostelefonon is egyaránt megoldott. A rendszer világos és könnyen áttekinthető riportok, diagramok, ábrák formájában jeleníti meg az információkat, egyértelműen kiemelve a megszokottól, illetve az elvárttól való eltéréseket.

OneView szoftver
Komplett, könnyen használható, és mindent nyújt, amire szükség van a tehenészet irányításához.

Az idő drága, és a GEMINI segíthet, hogy a legtöbbet hozza ki belőle. A tejtermelők oldaláról is egyre nagyobb az igény arra, hogy más tevékenységekre több időt és figyelmet fordítsanak, aminek az egyik fő akadálya a hagyományos rendszerekre jellemző fix fejési időpontokhoz való kötöttség. A GEMINI éppen ezt a kötöttséget szünteti meg, lehetővé téve, hogy a tejtermelők a szakmai és a magánéletben is hatékonyabban gazdálkodjanak az idejükkel.

---
Mindig kapcsolatban. Bárhol, bármikor

A GEMINI megoldja azt a problémát, amely a megbízható munkaerő-forrás hiányából adódik, és amely nagyon drágának bizonyulhat. A munka hatékonysága általában emelkedni fog, és maga a munkaerővel kapcsolatos problémák is könnyebben kezelhetővé válnak.

A következő rövid videó mutatja a fejési folyamatot.

Prospektus letöltése

További információkért vegye fel velünk a kapcsolatot. Munkatársaink készségesen segítenek a legkedvezőbb megoldás kiválasztásában és elképzelései megvalósításában.

A folytatásban hamarosan ismertetjük azokat a BouMatic által kidolgozott megoldásokat, amelyekkel a közepes méretű és a nagyüzemi tehenészetekben gazdazdaságosan megvalósítható a robotizált fejés.

Vissza a Szakmai sarokra