AIoT technológia
AIoT technológia

Állatjólét | 2024. január 25.

AIoT technológia a tejtermelésben

A nyereségorientált tejtermelés előfeltételei közül egyre több figyelmet igényel az istállón belül uralkodó mikroklíma ésszerű határokon belüli folyamatos fenntartása, beleértve a levegő minőségét, hőmérsékletét, páratartalmát stb. Ebben nyújt segítséget az AIoT technológia.

Mi az AIoT?

A rövidítés viszonylag „új keletű” és az angol Artificial Intelligence of Things, magyarul Dolgok mesterséges intelligenciája fogalmat takarja. Hátterében az AI (Artifical Intelligence, azaz Mesterséges Intelligencia), és az IoT (Internet of Things, azaz Dolgok Internete) áll.

Az AI (mesterséges intelligencia) lehetővé teszi a technika számára, hogy érzékelje környezetét, foglalkozzon azzal, amit észlel, problémákat oldjon meg, konkrét cél elérése érdekében tervezze meg a szükséges lépéseket és emberi beavatkozás nélkül hajtsa végre azokat. A mesterséges intelligenciával „felruházott” eszköz (számítógép) fogadja a szenzorok, mérőműszerek stb. által összegyűjtött adatokat, feldolgozza azokat és reagál rájuk.

Az IoT (Internet of Things), magyarul Dolgok Internete lényegében olyan különböző, egyértelműen azonosítható elektronikai eszközöket takar, amelyek képesek felismerni/meghatározni/megmérni valamilyen lényegi információt vagy adatot, és azt az interneten egy másik eszközzel megosztani. Nagyon leegyszerűsítve „dolog” lehet bármilyen hálózatba kötött „intelligens” eszköz, amely a beépített érzékelőknek és szenzoroknak köszönhetően képes adatokat gyűjteni. (Ilyen értelemben dolog helyett helyesebb az eszköz szó használata.)

Az AIoT használata termelőistállók mikroklíma-szabályozásában

Az istállókon belül uralkodó mikroklíma szabályozására számos megoldás ismert, de a legjobb hatékonyság eléréséhez azok együttes, összehangolt használatára van szükség. És itt lép be a látókörbe a mesterséges intelligencia.

Oldalfali függönyrendszerek

Az oldalfali függönyrendszerek az istállók mikroklíma-szabályozásának jól bevált eszközei. Használatuk akkor a leghatékonyabb, ha mozgatásuk (zárás-nyitás) a környezeti klímaparaméterek (hőmérséklet, páratartalom, csapadék, szél) függvényében automatikusan történik, biztosítva ezzel az állatok számára az adott körülmények között a lehető legjobb komfortérzetet.

Leeresztett oldalfüggöny
Leeresztett oldalfüggöny az istálló oldalán

Tehénhűtő ventilátorok

A tehénhűtő ventilátorok ma már a tejtermelő tehenészetek nélkülözhetetlen eszközei. A ventilátorok által az állatok szintjén keltett légáramban a tehenek testfelületéről a nedvesség (izzadtság) gyorsabban párolog, és ez eredményezi a hűtőhatást. A ventilátorok csökkentik a levegő páratartalmát, ami a hőstressz szempontjából kiemelt jelentőségű.

A korszerű tehénhűtő ventilátorok fordulatszáma és ezzel együtt az általuk keltett légáram frekvenciaváltóval szabályozható. Az automatikus bekapcsolás és fordulatszám-szabályozás az istállón belüli hőmérséklet és páratartalom függvényében történhet.

Tehénhűrő ventilátorok sora
Nagy teljesítményű tehénhűrő ventilátorok az istállóban

Tehénlocsoló rendszerek

Az egyre forróbb nyári napokon egyre fontosabbá válik a tehénlocsoló rendszerek használata. Már léteznek műszaki megoldások, amelyek nem „vaktában” meglocsolják a teheneket, hanem csak akkor lépnek működésbe, ha érzékelik az állatokat, és csak annyi vizet locsolnak a tehén hátára, hogy az ne folyjon le a tőgyig. Automatizáltság szempontjából a korszerű tehénlocsoló rendszerek működése a tehén észlelésén, a vízmennyiség szabályozásán és a két locsolás közötti időintervallumon alapul.

Mesterséges világítás

A teheneknek körülbelül 150-200 lux fényre van szükségük a napi 16 órás megvilágításhoz. A mesterséges világítás használata növeli a takarmányfelvételt és ezáltal a tejtermelést. A korszerű LED-es világítótestek nemcsak energiatakarékosak, hanem képesek „szimulálni” a napkeltét és naplementét. Az automatizált használat időzítővel egyszerűen megoldható.

Az AIoT technológia

Az előzőekben közöltekből egyértelműen kiderült, hogy az állatok igényét (a mindenkori körülményektől függően!) a lehető legjobban kielégítő istállón belüli mikroklíma létrehozásához és fenntartásához rendelkezésre állnak megfelelő eszközök és berendezések. Ezek automatikus használata különböző érzékelőkkel (hőmérséklet-, páratartalom-, légmozgás- stb.) külön-külön megoldott. A mesterséges intelligencia bevonásával történik a rendelkezésre álló eszközök összehangolt használata. A központi „agy” valós időben:

Az AIoT folyamatosan „tanul”. Ha egy korábbi „beavatkozás” egy új helyzetben nem jár hasonló eredménnyel, mint korábban, akkor megpróbálja kideríteni annak okát és figyelmeztetések formájában értesíti a felhasználót. (Pl. adott érzékelő elromlott, azaz nincs adatátvitel.)

Az AIoT egy teljesen önállóan működő technológiai rendszer, amely kiválasztja a mindenkori körülményekhez képest a leghatékonyabb megoldást, ami számottevő energia-, anyag- és munkamegtakarítással jár. Amire az AIoT nem képes, az a tényleges hibaelhárítás (pl. egy meghibásodott hőmérsékletérzékelő cseréje). De pontosan képes jelezni, hogy melyik eszköz hibásodott meg! (Az AIoT nélkül a lehetséges hiba helyének és okának a felderítése igen sok esetben tovább tart, mint maga az elhárítás).

További információkért vegye fel velünk a kapcsolatot. Munkatársaink készségesen segítenek a legkedvezőbb megoldás kiválasztásában és elképzelései megvalósításában.

Vissza a Szakmai sarokra